Perfectionisme loslaten, hoe dan?

Perfectionisme. Heb jij de lat ook zo hoog liggen waardoor je jezelf enorm in de weg zit? Dat je veel te veel tijd kwijt bent aan dingen die in-the-end echt niet zo belangrijk waren? Dat het je verlamd zodat je helemaal niet meer in beweging komt? Het kan doodvermoeiend zijn.

Perfectionisme. Gatverdamme. Ik heb er ook last van. Ik kan uren blijven veranderen aan mijn nieuwe website. En het is nooit af. Nooit perfect. Nooit goed genoeg. Ik deel je mijn insider tips hoe ik mindful omga met mijn eigen perfectionisme.

 

 

Tip 1. Perfectie is een illusie

Hoe veel ik ook verander aan mijn nieuwe website, hij is nooit af. Nooit perfect. Nooit goed genoeg volgens de maatstaven van mijn innerlijke criticus. Ken je die? Dat stemmetje die maar blijft roepen, zeuren en trekken.

Weetje waarom, hij wil eigenlijk gewoon dat jij op de deze site komt en het allemaal mega fantastisch vindt. Die innerlijke criticus is er niet om me klein te maken maar om er voor te zorgen dat ik die dingen doe die er voor zorgen dat ik geliefd ben. Dat ik aardig gevonden word. Dat ik applaus krijg en bevestiging dat ik goed ben zoals ik ben.

Het mooie is. Ik ben al goed zoals ik ben. Dat fluistert mijn hart. Toch is de criticus bang voor alle reacties. Perfectionisme komt voort uit angst. Wat zullen ze van me denken. Wat zullen ze er van vinden? Vinden ze het net zo tof als ik zelf? Had ik toch niet beter dit.. dat… zus… zo….

Het is belangrijk te beseffen dat perfectionisme een illusie is. Want als ik alles weer omgooi op de site, dan vindt de innerlijke criticus daar weer van alles van. Het is alsof hij me wil weerhouden van het live zetten. Zodat ik niet die angst in de ogen hoef te kijken of het wel goed genoeg is. Of ik wel goed genoeg ben.

 

Tip 2. Creëren of stagneren

Als ik daarin blijf hangen, dan komt er nooit een nieuwe website. Dan komt er nooit een meditatie challenge. Dan komt er nooit een gave training. Dan komen er nooit nieuwe meditaties. Als ik luister naar die criticus en doordraaf in perfectionisme. Dan komt er nooit wat van de grond. Herken jij dat ook?

Dus ik besloot er maar mee te stoppen. Met luisteren naar die criticus. En de site gewoon live te zetten. Want het is nooit af. Nooit perfect. Maar goed genoeg zoals het nu is. Ik koos ervoor om te creëren in plaats van te stagneren. Want alleen zo kan ik mijn gifts met de wereld delen. Als ik stagneer dan houd ik niet alleen mezelf klein. Door mezelf klein te houden kan ik anderen ook niet helpen met dat wat ik hier op aarde te doen heb.

Ik kom in beweging met het getetter van de innerlijke criticus. Ik laat me er niet door tegenhouden. Het is een illusie ook dat die criticus een keer zijn mond houd. Dus beter zeg ik tegen hem: ‘Ik heb je gehoord. Bedankt voor je tips. Ik ga toch de site live zetten.’ Ik kan je beloven, hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker dit is.

 

Tip 3. Fouten zijn er niet

Wat ook helpt is te beseffen dat fouten niet bestaan. Het is niet zo dat je totaal afgeschreven bent, er niet meer toe doet, een idioot bent en nooit meer mee mag doen als het resultaat niet is zoals je had verwacht.

Als het resultaat niet is wat je verwachtte, dan heb je juist meer inzicht gekregen in hoe het niet moet. Een fout is gewoon een gebeurtenis. Een moment. Om daarna weer wat wijzer verder te gaan. Juist door je ogenschijnlijke fouten kun je leren. Groeien. Jezelf ontwikkelen. Dat ontzeg je jezelf als je blijft hangen in het niet-goed-genoeg-stemmetje waardoor je als verlamd blijft hangen. Niets doet.

Alle feedback die ik krijg kan ik weer meenemen. Ik kan er door groeien. Er van leren.

 

Tip 4. Je bent ook maar mens

Ik ben ook maar mens. En verre van perfect. En hoop je met dit verhaal te inspireren om hetzelfde te doen. Om te beseffen dat hoe hard je ook werkt, het toch altijd spannend blijft om iets nieuws te lanceren, om jezelf te laten zien, om kwetsbaar te zijn. Besef dat je ook maar mens bent. Met al je imperfecties. Het is onmenselijk om perfect te zijn. En juist jouw imperfectie maakt dat mensen van je gaan houden.

Daarop wil en durf ik te vertrouwen. Dat jij van me gaat houden om mijn imperfecte zelf en het besef dat ik ook maar mens ben. Net als jij.

 

Ps 1 // Hoe ga jij om met je eigen perfectionisme? Laat het me hieronder weten.

Ps 2. // Wil je me helpen met de site en heb je specifieke feedback? Mail me die 🙂

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *