Acceptance & commitment therapy

ACT

Als je het gevoel hebt dat je vastzit. Je wil je psychische klachten aanpakken, maar je weet niet goed hoe. Je hebt misschien al van alles geprobeerd en de kans is groot dat je al eerder bij een coach of psycholoog bent geweest. Het heeft je niet opgeleverd waar je op had gehoopt. Je zit nog steeds vastgedraaid in je patronen, volledig in je hoofd en in gevecht met wat nu is. Je bent op zoek naar begeleiding die jou wél verder kan helpen.

Vragen acceptance and commitment therapy

• Ik pieker me rot en denk steeds zo negatief, hoe kan ik dit stoppen?
• Omdat ik zoveel twijfel durf ik geen knopen door te hakken.
• Mijn perfectionisme zit me in de weg. Hoe kan ik dit loslaten?
• Regelmatig voel ik me onzeker en faalangstig, ik wil in mijn kracht staan.
• Hoe ga ik om met stress en spanning gerelateerde klachten?
• Vaak voel ik me somber, maar ik wil geen medicatie.
• Ik heb chronisch onverklaarbare pijnklachten, hoe ga ik hiermee om?
• Ik ben zo kritisch naar mezelf toe, ik wil compassievoller worden.
• Mijn negatieve zelfbeeld zorgt ervoor dat ik niet doe wat ik eigenlijk wil.
• Ik slaap slecht, mijn hoofd gaat maar door.
• Ik wil weer genieten van het leven en plezier maken. Het lukt me niet.
• Ik heb het gevoel dat ik zoveel meer uit het leven kan halen, maar hoe?
• Angst zorgt ervoor dat ik niet in beweging kom, ik wil dit doorbreken.

 

Werkwijze acceptance & commitment therapy

ACT is een krachtige vorm van cognitieve gedragstherapie die zich kenmerkt door lichtheid, speelsheid en humor. We werken bij ACT vooral vanuit het hier & nu zonder te graven in het verleden. Je gaat ontdekken wat voluit leven werkelijk betekent, ondanks de dingen die wellicht gaande zijn in je leven. Simpelweg omdat je leert om je er niet meer zo door te laten belemmeren. Je groeit in mentale flexibiliteit en wordt een stuk veerkrachtiger. Elk traject is uniek, tegelijkertijd komen de volgende elementen altijd terug, omdat ze de basis vormen van psychologische flexibiliteit:

Mindfulness: contact met het hier & nu, focussen op dit moment
Waarden: stilstaan bij wat je werkelijk belangrijk vindt
Acceptatie: niet vechten tegen lastige emoties, je open leren stellen
Toegewijd handelen: investeren in de dingen die er voor jou toe doen
Zelf als context: op een andere, compassievolle manier naar jezelf kijken
Defusie: loskomen van lastige overtuigingen, gedachten en gepieker

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Acceptance and Commitment therapy. ACT is bewezen effectief bij een grote diversiteit aan psychische en lichamelijke klachten waaronder: angst, burn-out, concentratieproblemen, depressie, levensfaseproblematiek, onrust en een gejaagd gevoel, overspannenheid, negatief zelfbeeld, onzekerheid, perfectionisme, prikkelbaarheid, psychosomatische klachten, slaapproblemen, tinnitus, vermoeidheid (cvs), werkstress en zingevingsvragen.

We starten met een vrijblijvend intakegesprek waarin we onderzoeken wat je wilt bereiken en of je bij mij op de juiste plek bent. Op basis hiervan kijken we of het klikt en hoeveel sessies er nodig zijn. Na de intake maak ik, indien gewenst, een passende offerte voor je werkgever en gaan we samen aan de slag.

 

Resultaat ACT

• Je laat je niet meer zo belemmeren door je gedachten
• Je beseft wat er werkelijk toe doet in je leven
• Je komt in beweging en leert trouw te zijn aan jezelf
• Je gaat flexibel om met uitdagingen
• Je laat je minder snel uit het veld slaan
• Je ervaart meer lichtheid en geluk
• Je klachten nemen af, hoewel we daar niet naar streven
• Je bent in staat compassievol met jezelf om te gaan
• Je kunt jezelf op een constructieve manier aanmoedigen
• Je ontdekt hoe je een zinvol leven kunt leven ondanks (…)

 

Vrijblijvend kennismaken? Gratis gesprek inplannen
Heb je nog een vraag? Contact opnemen
Ervaring met acceptance and commitment therapie Breda act

Ik heb waardevolle tools geleerd die ik de rest van mijn leven kan gebruiken om met mezelf en het leven om te gaan

“Ik zat niet lekker in mijn vel en deed er alles aan om dat te veranderen. Ik had al zoveel dingen geprobeerd; met mensen gepraat, boeken gelezen en cursussen gevolgd. Het was alsof ik in cirkeltjes rond bleef rennen net zolang tot ik te uitgeput en hopeloos was om nog iets te doen. Ik had erg destructieve gedachtepatronen en gewoontes die moeilijk waren om onder ogen te zien, laat staan om te doorbreken.

Wat het belangrijkste is wat ik heb geleerd door aan de slag te gaan met Acceptance and Commitment therapy is om te accepteren, vooral mezelf maar ook mijn situatie en mijn gevoelens. Door de acceptatie stopte ik om er zo hard te vechten waardoor er een stuk meer ruimte ontstond en het scheelde mij ook een hele hoop energie en negatieve gedachtes. Vanuit deze positie kon ik ook een hoop loslaten en zien wat er voor mij belangrijk was en wat niet. Doordat je leert om je minder mee te laten sleuren door je gedachtes kan je ook meer je patronen in gaan zien omdat je er van een afstandje naar kan kijken. Hierdoor is het ook duidelijker wat je kan doen om die te doorbreken.

Ik kan de individuele begeleiding van Suzan iedereen aanraden. Ik heb van haar zeer waardevolle tools geleerd die ik de rest van mijn leven kan gebruiken om met mezelf en het leven om te gaan.”

Nadja, Ondernemer

Impressie

psycholoog coach Breda suzan oostvogels 1
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 13
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 5
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 9
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 11
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 4
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 10
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 15
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 12
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 3
psycholoog coach Breda suzan oostvogels 7