EP3 // Onrust in meditatie

Podcast suzan oostvogels rust
Onrust. Als ik ga mediteren dan word ik me toch overvallen door een bak onrust. Allerlei gedachten gaan door mijn hoofd. Ik wil juist een uitknop voor dat hoofd. Dat het stil is. Of juist de onrust in mijn lijf. Ik voel ineens van alles wat ik eigenlijk niet wil voelen. Meditatie zou toch juist ontspannen moeten zijn? Ik word er juist super onrustig van. Niets voor mij. Of doe ik iets verkeerd? Misschien herken je dit?

 

Ergens hebben we de illusie dat mediteren een soort van vredig gevoel op moet wekken. Totale ontspanning moet opleveren. Een gevoel van thuiskomen. Stilte. Geluk. Het ziet er namelijk zo ontspannen en vredig uit als je plaatjes ziet van mediterende mensen op de meest mooie en epic locaties. Maar wat je niet ziet, is wat er van binnen allemaal gaande is terwijl ze mediteren.

Ergens is dit verlangen het klassieke voorbeeld van streven naar. Streven naar je fijn voelen en alle dingen die niet fijn zijn liever weg managen. Terwijl ook onrust er gewoon bij hoort. Het gaat er juist om om vertrouwd te raken met die onrust en jouw reactie op de onrust.

Ik heb zojuist een podcast opgenomen waarin ik dit samen met je exploreer. Want die onrust hoeft niet weg, als je er vertrouwd mee raakt door meditatie kan dit je zoveel opleveren juist in alle momenten tijdens je dag die je uitdagen. Die momenten die onrust veroorzaken. Als je leert om daar niet van weg te gaan. Als je leert om niet automatisch daarop te reageren. Maar bewust er bij te blijven. Met een fris hoofd te leren erkennen en zien. Te herkennen en bewust te reageren. Die vaardigheid leer je op je meditatiekussen.

Bewust in plaats van automatisch. Dat is de winst van het vertrouwd raken met onrust. Vaardiger omgaan met situaties die onrust veroorzaken. En niet alleen dingen buiten jezelf, maar ook hoe je zelf omgaat met onrust. Dus je eigen mindset. Als je dat gaat zien. Als je er zo naar gaat kijken. Dan maak je jezelf vrij. Vrij om te kiezen wat goed is voor jou. Wat helpt. Wat bijdraagt. Check de deze nieuwe episode via:

Itunes Soundcloud Spotify

 

 

 

Ps. Ben je enthousiast over deze podcast? Je maakt me helemaal blij als je een review achterlaat op Itunes 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *