Waarom jij de doelen niet behaalt in 2019

online mindfulness training
Hoe staat het met jouw goede voornemens? Ben je nog on track? Wist je dat de meeste mensen het niet langer volhouden dan een week? Onder de douche bedacht ik me hoe dat nou eigenlijk kan.

 

  • Jouw doelen zijn niet aligned met jouw waarden
   Veel mensen maken goede voornemens die vooral erg sociaal wenselijk zijn maar diep van binnen niet passen bij wat ze zelf écht willen en belangrijk vinden. Hoe graag wil je écht 5 kilo kwijtraken? Ben je écht bereid alles te doen what it takes? Of hoe graag wil je écht minder werken? Of zeg je dat alleen maar om je partner gerust te stellen?

 

  • Je gelooft niet in je eigen kunnen
   Als je jouw doelen deelt met de mensen om je heen, dan neem je jezelf en jouw doelen serieus. Grote kans als jij je doelen niet deelt, dat je er zelf eigenlijk ook niet in gelooft. Als je ze niet deelt, kun je ook niet falen. Aha. Ik verzeker je, begin dan maar niet aan je doelen. Je gaat ze niet halen als jij er zelf niet écht in gelooft.

 

  • Je maakt het nooit concreet
   Je hebt mooie dromen en doelen maar je vergeet om ze concreet te maken. Als je bijvoorbeeld een boek wil gaan schrijven. Dan kun je dat uitspreken. Je kunt er in geloven. Maar als je niet met jezelf afspreekt hoeveel tijd je daar per week voor vrijmaakt. Op welke dag jij gaat schrijven. Hoe lang je gaat zitten. Tja… dan is de kans groot dat je word opgeslokt door alle andere dingen in jouw leven. Maak het dus concreet.

 

  • Het krijgt geen prioriteit, er moet nog zoveel
   Ik zie zoveel mensen in mijn coachpraktijk die wel een hele boel mooie plannen en dromen hebben, maar die dromen krijgen nooit prioriteit. Hun levens zijn al zo vol, de nieuwe plannen komen daar nog eens extra bij. Hoe zou het zijn als je jouw doelen top prioriteit zou maken EN kijkt welke dingen je NIET meer gaat doen zodat er ook ruimte komt om aan je doelen te werken.

 

  • Je wordt gek van de spanning buiten je comfortzone
   Als je iets gaat veranderen in je routine, dan voel je spanning. Binnen je comfortzone weet je precies hoe alles gaat. Dat voelt vertrouwd. Nu je nieuwe dingen gaat ondernemen, merk je dat dat eigenlijk niet fijn voelt. Je bezwijkt en gaat voor het oude vertrouwde.

 

  • Jouw omgeving past niet bij wie je wil worden
   Ook je omgeving kan het je lastig maken. Als jij wil afvallen, en iedereen eet thuis elke dag chips, dan is het aardig lastig om de verleiding te weerstaan. Mijn tip: doe het samen! Ga samen stoppen met roken. Ga samen sporten. Of spreek samen af hoe je elkaar kan helpen in plaats van saboteren.

 

  • Je saboteert jezelf vanuit angst
   ‘Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us.’– M. Williamson.
   Misschien ben je wel bang voor jouw nieuwe ik en saboteer je jezelf uit angst om afgewezen te worden. Uit angst om in je eigen licht te gaan staan. Als jij jezelf gaat ontwikkelen word je hoe dan ook iemand anders. Misschien durf je niet omdat het zo oncomfortabel en spannend voelt. Je saboteert jezelf. En zo blijf je doen wat je altijd deed.
  • Je kunt de verleiding niet weerstaan en gaat voor korte termijn geluk
   Als je jezelf doelen hebt gesteld, dan gaat vroeg of laat dat stemmetje zich er mee bemoeien. Dat stemmetje die zegt: “ach je kunt nu wel even dat chocolaatje eten. Het is er maar een.’ Of ‘ik begin morgen echt’. Als je jouw mind niet meester bent, en je je steeds mee laat sleuren door dat stemmetje, dan komt er niets van jouw doelen terecht. Bereid je voor op wat dat stemmetje allemaal gaat zeggen en stay strong als hij komt met al zijn verhalen om je over te halen. Dat stemmetje zal er zijn. Verleg je aandacht als er een verleiding komt en focus je op je acties die IN LIJN ZIJN met je doelen. Dat stemmetje houdt zijn mond niet. Het gaat er om dat jij je er niet door laat meeslepen.

 

Als jij jezelf, jouw dromen en jouw doelen echt serieus neemt dan is het zaak om te kappen met al deze onzin. Te kijken naar wat je écht wil. Dat prioriteit te maken. Concreet in te plannen en je niet te laten weerhouden door wat dat stemmetje ook maar roept om je te verleiden en te gaan voor korte termijn geluk.

Hoe je dat doet? Dat leer je met mindfulness. Je ontdekt dat je krachtiger bent dan jouw patronen. Krachtiger dan al jouw gedachten. Zo kun jij de dingen doen die er écht toe doen en eindelijk doorbreken naar jouw mooiste jij.

Op een prachtig jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *