Over mij

Psycholoog, mindfulness trainer in de hoogste categorie en yoga teacher met een missie. Ik begeleid jou naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en richting in je leven zodat jij simpelweg de beste versie van jezelf kunt zijn. Ik doe dit werk niet zomaar. Mijn eigen pad kent genoeg hobbels en pijnlijke ervaringen die later belangrijke leraren bleken te zijn. Mijn eigen verhaal, dat lees je hier.

Dit ben ik op de akker.

Geboren op een aardbeien tuinderij leerde ik al op jonge leeftijd dat hard werken essentieel was om aandacht en liefde te ontvangen.

Niet je gevoelens laten zien en vooral niet zeuren. Bij ons thuis op de boerderij werd er kei hard gewerkt. In de zomer stonden we elke dag om vijf uur op. Samen probeerden we als gezin het onmogelijke te bereiken. Er was vaak geen tijd om even op adem te komen. Om op te laden. Te ontspannen. We moesten door, de aardbeien moesten immers geplukt worden. Ik leerde dat als je maar hard genoeg je best doet, dat dan vrijwel alles mogelijk is. Dit heeft van mij een enorme doorzetter gemaakt. Iemand die niet snel opgeeft en veel heeft bereikt.

Mijn hoofd stond altijd aan.
mindfulness zelfcompassie online training

Maar zoals elk verhaal heeft ook dit verhaal twee kanten. Toen ik werd geselecteerd voor mijn master aan de UvA kwam ik mezelf kei hard tegen.

Er mochten maar 10 mensen meedoen aan deze exclusieve psychologie master. Ik ontdekte hoe enorm goed mijn medestudenten waren en voelde me naast hen zo klein en onzeker. Onbewust ging ik doen wat ik van huis uit had geleerd. Stoppen met voelen en keihard werken. Veel te lange dagen maken. Totaal geen ruimte voor ontspanning.

Ik was zo mega kritisch dat het bijna nooit goed genoeg was. Ik moest en zou mezelf verbeteren door nog meer te analyseren, beter voor te bereiden en harder te werken. Doodvermoeiend natuurlijk. Mijn hoofd stond altijd aan en ik piekerde me rot. Ik zat zelfs zo opgesloten in mijn hoofd dat ik niet kon voelen dat ik al lange tijd over mijn grens heen ging. Tot het niet langer meer ging.

 

Met Kristin Neff & Chris Germer
zelfcompassie kristin neff chris germer suzan oostvogels

Een ding werd me duidelijk. Mijn eigen manier van analyseren, keihard doorgaan en nog harder werken werkte averechts. Ik besefte dat het anders moest. Maar hoe?

Na een zoektocht kwam ik bij mindfulness terecht. Heel eerlijk vond ik mediteren maar wat zweverig. Toch maakte ik een krachtige keuze. Ondanks mijn initiële weerstand besloot ik te gaan mediteren. De wetenschappelijke studies en het feit dat juist de meest succesvolle mensen mediteren haalde me over de streep. Gelukkig maar.

Ik leerde om in het hier en nu te zijn, te ontspannen en af en toe te stoppen met rennen en alleen maar doorgaan. Ik werd zoveel bewuster van mezelf en mijn automatische en onbewuste patronen die er voor zorgden dat ik altijd veel te druk was, niet ontspande en keihard over mijn grens ging.

Ook ontdekte ik dat er een andere manier was. Dat ik veel effectiever werd door af en toe te stoppen in plaats van altijd maar doorgaan. In plaats van harder, ging ik slimmer werken en scherpe prioriteiten stellen in mijn werk en mijn leven.

 

Met David Dewulf
heartfulness compassie david dewulf suzan oostvogels

Ik leerde los te laten wat niet belangrijk was, kreeg eindelijk weer rust in mijn hoofd en kon weer genieten in plaats van altijd maar bezig te zijn met het volgende op mijn to-do list. Wat een verademing! Waarom had niemand mij dit eerder geleerd?

Dit wil ik anderen ook laten ontdekken die soms, net als ik, gek worden van hun gepieker of doorslaan in de ratrace van altijd maar doorgaan en doen.

In binnen- en buitenland heb ik diverse opleidingen, trainingen en retraites gevolgd bij grote mindfulness en zelfcompassie leraren waaronder; Kristin Neff, Chris Germer, David Dewulf, Frits Koster, Stephen Batchelor, Rob Bransma en Guru Dharm.

Als mindfulness trainer in de hoogste categorie richtte ik het MindfulCentrum in Dordrecht op. In de afgelopen jaren begeleidde ik meer dan 1000 mensen naar rust in hun hoofd, lijf en leven. In groepstrainingen, individueel en bij grote bedrijven zoals Boskalis, UMC, PwC, Shell en Univé.

Het kan écht anders. Een leven met meer rust, ruimte, richting én resultaat is ook mogelijk voor jou.